Wat zijn aften en wat kun je ertegen doen?

Heb je last van aften? Je bent niet de enigste. 1 op de 5 mensen heeft weleens last van aften of weleens gehad. Als je er vaak last van hebt kan het ook pech zijn. Je kunt er namelijk een erfelijke aanleg voor hebben.  

Wat is een afte? 

Een afte is eigenlijk een klein grijswit of gelig zweertje in de mond. Meestal is een afte niet groter dan een halve centimeter en kan zich op verschillende locaties in je mond bevinden zoals tandvlees, gehemelte of op/onder je tong.  

Wat is de oorzaak van aften? 

De precieze oorzaak van aften is vaak niet helemaal duidelijk. Er zijn wel een heel aantal zaken die het ontstaan van aften op gang kunnen brengen. Hierbij moet je denken aan de volgende (mogelijke) oorzaken: wondjes in de mond (door op je wang te bijten of te hard tandenpoetsen). Stress, een virus of bacterie, chronische ziektes zoals coeliakie of de ziekte van Crohn, een tekort aan ijzer, vitamine b12 etc. Zoals je kunt lezen zijn er tal van oorzaken waardoor je aften kunt krijgen en is het erg moeilijk om te achterhalen waar het vandaan komt.  

Welke producten kun je het beste vermijden? 

Het is een combinatie van verschillende factoren die ervoor kunnen zorgen dat je geen of minder makkelijk aften krijgt. Vermijd bijvoorbeeld mondspoeling met alcohol. Alcohol is een prima middel om producten langer houdbaar te maken maar is niet ideaal voor een mondspoeling. Vermijd ook producten die sodium lauryl sulaat(SLS) bevatten. Dit wordt gebruikt om de tandpasta’s te laten schuimen maar vind je ook wederom terug in mondspoelmiddelen.  

Wat kun je juist wel doen? 

Om aften te voorkomen zijn er gelukkig een heel aantal dingen die je wel kunt doen. De grootste tip is om gezond te leven. Dit klinkt natuurlijk een beetje logisch maar is toch altijd het beste.  Denk hierbij aan gezonde voeding, genoeg beweging en genoeg slaap. Ook speelt een goede mondverzorging hierbij een grote rol. 

Scroll naar boven