Opleiding therapeut

Therapeut is een beroepsnaam voor mensen die anderen helpen door gebruik te maken van diverse therapieën. Er bestaan verschillende therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie of psychoanalyse.  Er wordt in ons land steeds meer aandacht besteed aan de positie van therapeuten en hun beroep in de samenleving. Meer informatie over opleiding therapeut en opleiding holistisch therapeut vind je hieronder.

Wat doet een therapeut?

Een therapeut helpt en ondersteunt anderen die lijden aan een psychische stoornis en het verbeteren van de gezondheid. Een therapeut helpt mensen die een moeilijke situatie meemaken en het gevoel hebben dat ze die situatie niet aankunnen. Een therapeut kan ook mensen helpen die een probleem hebben met hun relaties met anderen. Een therapeut kan mensen helpen die in een ongezonde relatie zitten, maar niet weten hoe ze eruit moeten komen. Een therapeut kan ook mensen helpen die lijden door relatieproblemen binnen de familie of met vrienden. Een therapeut kan steun bieden aan mensen die problemen ervaren in hun dagelijks leven, zoals problemen op het werk of een gebrek aan motivatie.

Vereisten om therapeut te worden

Allereerst moet je een grote mate van empathie voor anderen hebben. Je moet het vermogen hebben om emotioneel afstand te nemen van anderen, zonder zelf emotioneel betrokken te raken. Je hebt contact met mensen die bij je komen voor hulp, die problemen hebben met hun leven. Je moet in staat zijn afscheid van hen te nemen en hun problemen niet mee te nemen. Een therapeut moet empathisch zijn naar anderen toe, maar tegelijkertijd afstand kunnen nemen. Je moet een situatie kunnen begrijpen en analyseren, om vervolgens met een oplossing voor die situatie te kunnen komen.

Hoe lang duurt het om therapeut te worden?

De duur van de opleiding tot therapeut verschilt per land, regio en universiteit. Het duurt 1 tot 5 jaar om therapeut te worden. Over het algemeen duurt het ongeveer 3 jaar om therapeut te worden. In het Verenigd Koninkrijk duurt het bijvoorbeeld ongeveer 3 jaar om therapeut te worden. In de VS duurt het ongeveer 3 tot 5 jaar om therapeut te worden. In Australië duurt het ongeveer 3 tot 5 jaar om therapeut te worden. In Nederland duurt het ongeveer 3 jaar om therapeut te worden.

Welk diploma is vereist om therapeut te worden?

De meest voorkomende diploma’s voor therapeuten zijn een bachelordiploma of een masterdiploma in psychologie. Therapeuten kunnen ook een bachelor of master in psychotherapie hebben. Er zijn ook diploma’s die speciaal bedoeld zijn om therapeut te worden.

Scroll naar boven